«
»


Cuba augustus 2010

Geplaatst door Gerard op 10 juli 2010

Eind augustus hoop ik opnieuw een bezoek te brengen aan Cuba in het kader van de hulp, die de Stichting Cubamigos geeft op Cuba. Het belooft een bijzondere reis te worden, want naast Ron – medeoprichter van de stichting – gaat dit keer ook Mirjam mee. Op Cuba hopen we weer velen te kunnen bemoedigen en zien hoe het staat met de projecten, die materieel en financieel worden ondersteund.

In de week, dat we op Cuba zijn hebben we een druk programma om gesprekken te voeren met de coördinatoren van het werk op Cuba. Maar ook om er op uit te trekken om de voorgangers en hun gezinnen te ontmoeten van huiskerkjes in soms kleine dorpjes op het platteland en in de bergen.

Mingo en gezin

Mingo en Barbara met Samaria en Michèl.

Mingo
Eén van deze kerkjes ligt in een plaatsje in de provincie Camagüey in Centraal Cuba, waarvan mijn vriend Mingo voorganger is. Ik heb hem en zijn vrouw Barbara ontmoet op mijn eerste reis naar Cuba in 2003 en sindsdien hebben we elkaar bij elk van mijn reizen naar Cuba ontmoet. Daarbij heb ik hen al twee keer thuis mogen bezoeken en ook een dienst in hun huiskerkje meegemaakt. Helaas is het moeilijk contact met hen te onderhouden, omdat er maar weinig betrouwbare communicatiemiddelen zijn. Wel ontvang ik ongeveer twee keer per jaar een brief van Mingo en geef ik met elke reis naar Cuba een brief met foto’s mee.

Het oude huiskerkje

Het huiskerkje waarin zij de diensten houden was door de jaren heen te klein geworden, zodat de mensen buiten moesten zitten om de dienst mee te maken. Onder andere door de hulp van Stichting Cubamigos hebben ze een naast gelegen pand kunnen overnemen. Dit is nu in gebruik voor het huiskerkje, waarin ook Mingo samen met zijn vrouw Barbara en hun dochter wonen. Het huisje beschikt enkel over de meest essentiële behoeften voor het gezin en heeft nog niet overal een betonnen vloer.

Keukentje van het gezin in het huiskkerkje

Het keukentje

In een brief die ik onlangs van Mingo mocht ontvangen geeft hij aan, dat zij als gezin erg dankbaar zijn met de ondersteuning die zij mogen ontvangen via het voorgangersponsorproject van ons. Met de maandelijkse ondersteuning van € 17,50, dat een normaal maandloon op Cuba is, kan het het gezin zich voorzien in de primaire levensbehoeften.

Koel-vriescombinatie
Mingo schrijft ook, dat zij dringend behoefte hebben aan een nieuwe koel-vriescombinatie om water koel te houden en voedingsmiddelen in te bewaren. Vanuit hun eigen beperkte financiële middelen is het niet mogelijk om een dergelijk apparaat, dat al gauw zo ’n € 400 kost, zelf te bekostigen.

Ruimte zondagschool
Een wens van Mingo is ook om een naast het huiskerkje gelegen pand over te kunnen nemen. Zodat ze dit kunnen gaan gebruiken als ruimte voor onder andere de zondagschool voor de kinderen.  Nu vindt dit nog plaats in de openlucht. Hiermee is een bedrag gemoeid van ongeveer € 1.400. De gemeente van Mingo is zelf niet in staat om dit bedrag bij elkaar te brengen.

Helpen
Tijdens onze ontmoeting met Mingo en zijn gezin op deze reis zouden wij hem graag geld willen geven om een koel-vriescombinatie aan te schaffen en hem eveneens een bedrag willen overhandigen ten behoeve van het verwerven van het naastgelegen pand ten behoeve van de activiteiten van zijn huisgemeente.

U kunt ons daarbij helpen door een gift over te maken op de rekening van de Stichting Cubamigos te Almelo, rekeningnummer 51.4270.675 . Vermeld er wel duidelijk bij “Koel-vriescombinatie Mingo” of “Zondagschool Mingo”.

  
» Geef een reactie »

Uw Reactie